5 Tumbuhan Yang Patut Ada Di Bilik Tidur Anda Untuk Membantu Anda Tidur Dengan Lebih Baik

Adakah anda mempunyai masalah untuk mendapatkan tidur yang baik / lena / berkualiti? Tahukah anda bahawa kualiti udara di dalam bilik tidur memainkan peranan penting dalam menentukan tahap kualiti tidur anda. Dengan menukar kualiti udara di bilik tidur boleh membantu anda tidur dengan baik. Ketahui 5 jenis tumbuh-tumbuhan yang akan membantu mewujudkan persekitaran udara yang menyegarkan dan memberi anda tidur dengan lena dan baik pada setiap malam:

1. Aloe Vera / Lidah Buaya

Aloe vera merupakan tumbuhan yang sangat sesuai ditanam dalam bangunan dan memerlukan penyelenggaraan yang kurang. Ia mengeluarkan oksigen pada waktu malam, membantu anda memerangi insomnia, dan meningkatkan keseluruhan kualiti tidur. Ia telah disenaraikan oleh NASA sebagai salah satu daripada tumbuh-tumbuhan dalaman terbaik untuk meningkatkan kualiti udara. Ia tumbuh semula dengan mudah, tidak memerlukan banyak cahaya matahari secara langsung, dan tidak memerlukan banyak siraman air.

2. Lavender

Lavender adalah tumbuhan yang terkenal untuk mendorong tidur dan mengurangkan anxiety. Bau yang dihasilkan lavender melambatkan kadar denyutan jantung dan mengurangkan tahap kebimbangan. Kajian juga telah menunjukkan bahawa bau lavender dapat meningkatkan tidur ringan dan mengurangkan pergerakan cepat-mata / “rapid-eye movement” (REM) tidur dan jumlah masa yang diperlukan untuk bangun semasa tidur. Ia juga telah terbukti untuk mengurangkan bayi menangis.

3. Jasmine / bunga melati

Bau melati telah telah terbukti untuk meningkatkan kualiti tidur dan meningkatkan kewaspadaan dan produktiviti. Tumbuhan ini juga boleh membantu untuk mengurangkan keresahan. Baunya mempunyai kesan menenangkan pada badan dan minda anda. Kajian telah menunjukkan bahawa ia mengurangkan tahap kebimbangan dan membawa kepada kualiti tidur yang hebat.

4. English Ivy

Yang ini adalah satu lagi kegemaran NASA. English ivy adalah mudah untuk berkembang dan merupakan pembersih udara yang baik. Ia boleh memberi manfaat untuk mereka yang mempunyai masalah pernafasan dan asma. Kajian menunjukkan bahawa English ivy boleh mengurangkan acuan udara kepada 94% dalam 12 jam. Anda boleh menggantung dari periuk di dalam rumah anda atau letakkannya di atas tebing di mana daun boleh menjalar kebawah.

5. Snake Plant

Diantara kebanyakan tumbuh-tumbuhan dalaman atau ruang tertutup yang popular, snake plant adalah yang paling mudah untuk dijaga dan cantik untuk menjadi hiasan dalaman. Snake plant dapat meningkatkan kualiti udara dan suasana keseluruhan di rumah. Mereka mudah untuk berkembang dan penjagaan dan salah satu tumbuhan yang paling disyorkan bagi semua. Ia mengeluarkan oksigen pada waktu malam semasa anda tidur dan mengambil karbon dioksida daripada udara di dalam rumah anda. Ia juga dapat menapis toksin di udara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.