Apa itu Ovarian Cyst? || Bahaya ke Cyst?

Apa itu Cyst? || Cyst adalah seperti kantung tertutup atau kapsul struktur yang boleh diisi dengan bahan separuh pepejal, bahan gas, atau cecair. Cyst ada pelbagai jenis dan boleh berlaku di mana-mana bahagian tubuh manusia. Di dalam artikel ini, hanya “Ovarian Cyst” yang akan diterangkan.

Ovarian Cyst kebiasaannya dihidapi oleh wanita muda, ia berlaku di kilang telur ovari dan membentuk seperti kantung yang mengandungi cecair. Cecair ini boleh jadi cair seperti air atau pekat likat dan ada kalanya mengandungi tisu-tisu seperti rambut dan gigi. Ia juga mempunyai saiz yang berbeza-beza.

Ovarian cyst yang normal akan membesar, dan pecah untuk mengeluarkan telur ovum ketika ovulasi. Cyst yang pecah ini dinamakan follicle. Jika cyst ini tidak pecah, saiznya akan bertambah besar dan dinamakan functional ovarian cyst. Ia tidak merbahaya kecuali jika saiznya terlalu besar.

Kebanyakan mereka didiagnosa mengalami ovarian cyst apabila mereka menjalani pemeriksaan ultrasound ketika menghadapi masalah kesuburan.

Antara Gejala Ovarian Cyst seperti:

 1. Rasa muntah atau mual
 2. Kembung perut atau bengkak
 3. Pergerakan usus Sakit
 4. Sakit pelvis semasa haid
 5. Payu dara
 6. Sakit semasa hubungan seks

ovarian-cyst

Jenis-jenis Ovarian Cyst:

 1. Endometriomas – cyst yang disebabkan oleh endometriosis.
 2. Polycystic Ovarian Cyst – terdapat beberapa cyst yang kecil pada kilang telur ovari, kehadiran haid yang tidak teratur dan kadar kandungan hormon tertentu yang tinggi dalam darah.
 3. Functional cysts – iaitu cyst yang terjadi secara normal semasa kitaran haid, malah kehadiran functional cyst lah yang menandakan seseorang wanita itu subur.
 4. Cystadenomas – cyst ini bukannya cyst yang berlaku dalam kilang telur ovari, tetapi berlaku di permukaan lapisan luar kilang telur ovari. Jadi ia tidak mengganggu kesuburan.
 5. Dermoid cysts- cyst ini mengandungi beberapa tissue seperti kulit, rambut malah gigi. Ia selalu dikeluarkan melalui pembedahan dan tidak mengganggu kesuburan.

Jenis Ovarian Cyst “Endometriomas” dan “Polycystic” boleh mengganggu kesuburan wanita.

Bilakah pembedahan itu perlu?

Pembedahan bukanlah cara rawatan yang mesti dilakukan ke atas setiap pesakit. Jadi setiap ovarian cyst tidak semestinya dibuang melalui pembedahan. Pembedahan hanya dilakukan dengan tiga tujuan:

 1. Untuk melakukan biopsy. Jika doktor mengesyaki ianya mungkin kanser, maka sedikit contoh tisu diambil bagi menentukan sama ada ianya kanser atau bukan
 2. Untuk membuang ovarian cyst, jika ianya mendatangkan masalah yang teruk kepada pesakit (eg sakit perut, ketidak-teraturan kitaran haids etc)  dan jika saiz diameternya melebihi 5 cm kerana bimbang akan pecah dan kesan-kesan lain
 3. Untuk melakukan pembuangan ovari jika ketumbuhan ovari (yang disangka ovarian cyst biasa) telah disahkan sebagai ovarian cancer.

Walau tidak semua ovarian cyst mesti dibuang, namun semua kes ovarian cancer mestilah menjalani pembedahan pembuangan ovari. Bagi ovarian cyst yang bukan kanser, dan tidak mendatangkan masalah pada pesakit, doktor akan menimbang antara risiko dan kebaikan pembedahan itu. Pembedahan akan dipertimbangkan jika berlaku perkara-perkara berikut:

 1. Ovarian cyst itu berlaku di kedua-dua belah ovari.
 2. Ovarian cyst itu melebihi saiz 5cm (3inci).
 3. Ovarian cyst itu masih kekal (tidak berkurang saiznya) selepas 2-3 kitaran haids.
 4. Pemeriksaan ultrasound menunjukkan ovarian cyst itu bukan jenis yang biasa, (functional ovarian cyst)
 5. Pesakit mempunyai ketumbuhan ovarian dan disamping itu…
 6. pesakit tidak pernah mengalami kitaran haids langsung atau
 7. pesakit adalah gadis remaja.
 8. pesakit telah monopause.
 9. menggunakan pil perancang kehamilan

Walaupun terdapat beberapa kriteria di atas, namun tidak bermakna jika anda mempunyai ovarian cyst dan menepati kriteria di atas, anda harus dibedah. Ianya bergantung kepada pertimbangan doktor. Dia akan menimbangkan kebaikan atau keburukan pembedahan itu. Jadi berbincanglah dengan doktor yang merawat anda.

Sebelum membuat keputusan untuk melakukan pembedahan, doktor selalunya akan membuat pemeriksaan CT scan abdomen supaya dapat melihat dengan lebih jelas imej bagi ovarian cyst itu.

Doktor akan mengesyaki pesakit mengalami ovarian cancer berdasarkan:

 1. imej CT scan abdomen, dan
 2. laporan pathology tisu yang diambil, atau
 3. jika salah seorang anggota keluarga pernah mengalami penyakit kanser ovari, atau
 4. wanita itu sudah mengalami menopause atau
 5. saiz ovarian cyst itu tidak menjadi kecil walaupan setelah 2-3 kitaran haids.
 6. Pemeriksaan darah CA-125 juga membantu mendiagnosa sama ada pesakit menghidap penyakit ovarian kanser atau tidak.
Kepada semua wanita di luar sana yang mengalami cyst, jangan panik dan terus membuat pembedahan. Minta nasihat dari doktor pakar dan mudah-mudahan artikel saya ini membantu. Kepada yang ingin mencuba rawatan alternatif, cuba dulu dengan mengambil supplement dan atau vitamin yang boleh membantu mengecilkan cyst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.