Cara mengecilkan perut buncit dengan cara mudah

Perut membuncit tentunya sangat mengganggu penampilan Anda. Bagaimana cara membuang lemak di area tersebut?

Dari segi kesihatan diri, lemak di sekitar perut merupakan jenis yang lebih berbahaya jika dibandingkan dengan lemak di area pinggul dan peha. Lemak perut juga dikenali dengan nama lemak visceral yang mana boleh menimbulkan peradangan sehingga muncul plak pada arteri. Bahaya lemak visceral adalah risiko yang lebih besar boleh terkena penyakit seperti penyakit jantung, pembuluh darah, diabetes atau gangguan metabolisme.

Risiko dari berbagai penyakit akibat pengumpulan atau penumpukan lemak dapat diketahui dengan menghitung berat badan dengan rumus BMI (Body Mass Index). Kemudian, ukur lingkaran pinggang dari atas tulang pinggul. Lingkaran pinggang wanita sebaiknya tidak melebihi dari 80 cm dan lingkaran pinggang lelaki sebaiknya tidak melebihi dari 90 cm.

Mengecilkan perut buncit bukanlah perkara yang mudah dan boleh dapat hasil dengan cepat. Tetapi bukan bererti tiada jalan keluar.

Ada lima cara mengecilkan perut buncit yang boleh dicuba:

1. Cardio dan latihan kekuatan

Mempertahankan berat badan yang sehat adalah salah satu cara  mengecilkan perut yang penting. Cardio dan latihan tubuh yang kuat akan membantu Anda membakar kalori dan menjaga tubuh menjadi ramping. Seharusnya paling minima anda perlu melakukan 30 minit cardio setiap hari untuk membakar lemak perut.

2. Latihan Perut

Melatih otot-otot merupakan hal yang penting. Lakukanlah latihan otot perut bagian atas, bawah, dan sisi samping. Misalnya, sit-up yang dilakukan dengan berbagai variasi.

3. Pemakanan yang Sihat

Semua latihan cardio dan sit-up akan jadi sia-sia jika Anda makan makanan yang tidak sihat atau memakan terlalu banyak kalori. Jadi, perbanyaklah konsumsi buah-buahan, sayuran, serat, dan biji-bijian.

Cara mengecilkan perut buncit lainnya adalah mengimbangi pola makan dengan asupan bernutrisi yang rendah lemak dan kaya serat seperti gandum, sereal, dan kacang-kacangan.

4. Hindari makanan ini

Bila Anda mencari cara mengecilkan perut buncit, Anda harus menghindari konsumsi natrium (garam), alkohol, dan soda yang boleh menghalang proses pembakaran lemak perut Anda. Soda, termasuk diet soda, mengandungi banyak gula dan kalori sehingga boleh membuat perut buncit.

5. Hidrasi

Minum air dengan banyak sekurang-kurangnya 8 gelas setiap hari. Dengan cara ini ia akan membantu Anda menghindari kembung dan bengkak serta menghilangkan rasa sakit pada otot.

(Sumber: meetdoctor.com)

 

Hilangkan perut BUNCIT anda dengan bantuan Shaklee ESP – Soy Protein Isolate Powder dan LECITHIN

perut-buncit3

 

ESP – Soy Protein Isolate Powder

  • Boleh dijadikan PENGGANTI MAKANAN / “Meal Replacement”
  • Memberi rasa KENYANG yang LAMA
  • Mengurangkan keinginan untuk MAKAN BESAR

 

LECITHIN

  • Pengemulsi lemak SEMULAJADI
  • Menyingkir LEMAK yang berlebihan

 

perut-buncit4

TESTIMONI DARI PENGGUNA SHAKLEE ESP & LECITHIN

perut-buncit2

perut-buncit5

DAPATKAN ESP & LECITHIN UNTUK ANDA HARI INI…!!!

Jangan biarkan PERUT BUNCIT anda menjadi punca penyakit anda. Jangan tunggu lagi. Order disini secara online..Mudah, Selamat dan Pantas!!!

Membekalkan tenaga berkekalan dengan protein berasaskan tumbuhan yang berkualiti tinggi Kod Produk:11003 (850g)

Pemakanan Sihat

Lecithin

Agen Pengemulsi Semula Jadi Kod Produk:10163 (180 kapsul)

Dapatkan harga yang lebih murah dengan menjadi ahli Shaklee!!!

Berminat menjadi ahli Shaklee atau anda ada sebarang pertanyaan? Isi borang dibawah, kami akan menghubungi anda untuk keterangan lanjut:

Atau Hubungi saya terus melalui Whatsapp : 013-899 4478

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.