Kenali Darah Tinggi Pembunuh Senyap

Ramai dikalangan masyarakat masa kini menghidap penyakit darah tinggi. Kini faktor usia bukan lagi pengukurnya untuk ada masalah darah tinggi ini, malahan mereka yang masih berusia muda turut menghidap masalah darah tinggi berbanding dahulu kala yang kebanyakannya orang berusia.

Apa Itu Darah Tinggi?

Tekanan darah adalah tekanan yang dikenakan oleh darah terhadap pembuluh arteri semasa darah dipam oleh denyutan jantung ke anggita tubuh badan secara keseluruhannya. Darah tinggi atau Hipertensi merujuk kepada tekanan darah yang meningkat dari tahap biasa secara kronik.

Untuk mengetahui anda menghidap masalah darah tinggi ialah apabila anda mempunyai sekurang-kurangnya tiga bacaan tekanan darah yang melebihi 140/90 mmHg semasa berehat.

Kadar tekanan darah sering berubah-ubah mengikut keperluan badan, ianya tidak sama sepanjang masa. Doktor akan melakukan beberapa kali pemeriksaan sekiranya anda mempunyai tekanan darah yang tinggi untuk memastikan kadar tekanan anda yang sebenar.

 

Tekanan darah mempunyai dua ukuran dan biasanya diukur seperti berikut :

120/80 mmHg

Nombor atas ( 120 ) dipanggil tekanan sistolik yang menunjukkan tekanan ke atas pembuluh arteri akibat denyutan jantung.

Nombor bawah ( 80 ) dipanggil tekanan diastolik yang menunjukkan tekanan semasa jantung sedang berehat di antara pengepaman.

Untuk memeriksa dan mengetahui kadar tekanan darah yang paling sesuai ialah semasa anda rehat dan sedang baring ataupun duduk.

 

Punca Tekanan darah Tinggi?

Menurut penyelidikan April 2007 oleh pakar sains British, punca tekanan darah tinggi meningkata adalah disebabkan oleh penyakit vaskular otak, bukannya penyakit vaskular jantung seperti yang dipercayai sebelum ini.

Protein yang terdapat pada otak didapati bertanggungjawab memerangkap sel darah putih yang menyebabkan keradangan dan menghalang pengalirab darah sekaligus mengurangkan bekalan darah pada otak yang kenudiannya mengawal tekanan darah dalam tubuh badan manusia.

 

Penyakit darah tinggi ini merupakan pembunuh secara senyap. Ianya membahayakan nyawa apabila pembuluh darah pecah akibat tekanan darah yang kronik.

Sekiranya anda mempunyai masalah yang sama, disini sukanya momymez berkongsi sesuatu yang baik dan berbaloi untuk kita ikhtiarkan ilitu mengambil suplemen yang tinggi antioksidan dan membantu mengawal paras tekanan darah anda untuk kesihatan yang lebih baik.

Vivix untuk Masalah Darah Tinggi Anda

Mengandungi antioksidan yang tinggi disebabkan ramuannya yang kaya dengan resveratrol dan polifenol yang mampu meningkatkan kesihatan yang lebih baik.

InshaAllah..ikhtiar dengan Vivix Shaklee untuk mengawal tekanan darah kita. Sebarang pertanyaan boleh hubungi momyMez di whatsapp 013-899 4478.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.