Merawat Buah Pinggang Bocor

Buah pinggang bocor berlaku apabila kehilangan protein dalam urin (proteinuria). Tandanya bengkak di bahagian kaki sahaja atau seluruh tubuh (sindrom nefrotik). Terdapat dua kategori punca berlakunya kebocoran iaitu primer dan sekunder. Primer adalah penyakit yang hanya melibatkan buah pinggang seperti Glomerulonefritis. Manakala, sekunder disebabkan penyakit lain seperti diabeties, darah tinggi dan SLE.

Rawatan Untuk Pesakit Buah Pinggang Bocor

Rawatan diberikan bergantung dengan punca penyebab buah pinggang bocor pesakit.

1. PRIMIER

Kategori premier ni ialah pesakit akan diberii ubat-ubat tahan radang contoh steroid untuk membantu mereka. Sekiranya proteinuria ni tidak berkurangan dengan rawatan steroid sahaja, seperti Ciclospporin A, Cyclophosphamide dan Mycophenolate Mofetil, maka ubat-ubat yang dapat merencatkan keradangan/immun (immunosuppressive) tambahan yang lebih kuat akan diberikan.

2. SEKUNDER

Bagi kategoi sekunder pula, untuk penyakit seperti diabetis dan darah tinggi ni perlukan kawalan yang baik dengan pengambilan ubat-ubatan yang mencukupi dan perlu dirawat sebaiknya. Ubat steroid dan Cyclophosphamide atau Mycopheolate Mofetil boleh membantu merawat keradangan dalam buah pinggang..

Rawatan Tambahan / Sampingan 

  • Ubat kencing untuk melawaskan kencing dan mengurangkan sembap/bengkak.
  • Ubat untuk mengawal tekanan darah / hipetensi dari kumpulan ACEI / ARB (Angiotensin converting enzyme inhibitor atau Angiotensin receptor blocker) yang juga boleh membantu mengurangkan proteinuria dan melambatkan proses kerosakan buah pinggang).
  • Ubat dari kumpulan Statin untuk mengurangkan tahap kolestrol darah.
  • Diantara panduan-panduan umum lain yang boleh membantu ialah mengurangkan [engambilan garam dalam makanan, tidak merokok, menjaga berat badan agar tidak obs dan melakukan senaman dengan konsisten. 

 

Buah Pinggang Bocor Boleh Sembuh?

Sebahagian besar kes Sindrom Nefrotik, terutama di kalangan kanak-kanak dan remaja boleh sembuh di mana tindak balas pesakit terhadap ubat steroid / prednisolone adalah baik (steroid responsive). Namun terdapat beberapa kes di mana pesakit dapat dirawat sebahagian sahaja (partial response) atau tiada tindak balas (steroid resistant). Pesakit-pesakit ini perlu diberi ubat perencat keradangan imun (immunosuppressive) tambahan yang lebih kuat seperti Ciclosprin, Cyclophosphamide atau Mycopheolate Mofetil.
Rawatan susulan yang berterusan perlu dijalani kerana terdapat kemungkinan masalah kebocoran ini boleh berulang. Hanya sebahagian kecil sahaja pesakit yang tindak balas steroid dan ubat perencat keradangan imun tambahan ini yang akan mengalami kerosakan buah pinggang yang akhirnya perlukan rawatan dialisis atau pemindahan buah pinggang.

Ikhtiar Rawatan Dengan Suplemen

Selain rawatan hospital, suplemen merupakan alternatif lain untuk mengurangkan beban buah pinggang dan ikhtiar memulihkan buah pinggang yang bocor. Ia juga bantu mengatasi masalah buah pinggang bocor berulang dengan bahan-bahan semula jadi dari tumbuh-tumbuhan.

1. Vitamin C

Vitamin C menguatkan sistem imun untuk melawan nephrotic syndrome dan merupakan vitamin C pertama yang bersifat semulajadi dan bertindak secara perlahan-lahan dilepaskan (sustained release) dalam badan setiap jam tanpa pembaziran dan membolehkan badan sentiasa ada vitamin C. Kehidupan seharian kita sememangnya terdedah dengan persekitaran yang tidak sihat, seperti udara, makanan diproses, termasuklah sayur-sayuran yang disembur dengan penyembur serangga berkimia. Sebab tu kita perlukan Vitamin C ni untuk kurangkan bebanan buah pinggang kita.

2. ESP

Bersumberkan kacang soya dan merupakan protein soya non-Gmo. Organ dalaman memerlukan protein setiap hari untuk memperbaharuai sel-sel yang baru setiap hari. Sel-sel akan mati dan akan ada sel-sel baru setiap hari. Jadi, bila ada kebocoran atau kerosakan pada buah pinggang kita perlukan protein untuk bantu gantikan dengan sel yang lebih sihat dan memperbaiki semula sel-sel yang dah rosak untuk menutup kembali buang pinggang bocor tersebut.

3. Vivix

Vivix tinggi antioksidan dan kaya dengan resveratrol dan polifenol yang terbukti berkesan untuk memperbaiki dan memperbaharui sel-sel dari dalam. Vivix juga memberi tenaga dan melindungi sel-sel. Oleh itu, buah pinggang mampu berfungsi seperti biasa walaupun sebelum ini pernah rosak atau bocor.

InshaAllah. Akan mendapatkan kesihatan yang lebih baik apabila,kita ikhtiarkan dengan suplemen dan dengan izinNya jua. Pengambilan secara konsisten itu penting agar buah pinggang akan sentiasa dilindungi dan bantu kita tingkatkan kualiti hidup.
—013-899 4478 ll www.teratak-vitamin.com—

One thought on “Merawat Buah Pinggang Bocor

  1. Pingback: Tanda Buah Pinggang Bermasalah – TERATAK-VITAMIN.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.