Petua dan tips berguna membantu meningkatkan kesuburan Suami Isteri agar dapat zuriat

Setiap pasangan yang berkahwin pasti berkeinginan untuk mendapat zuriat, kerana zuriat ini adalah pelengkap kehidupan pasangan suami isteri. Namun, bukan semua pasangan mudah untuk hamil dan mendapatkan zuriat. Ada segelintir daripada kita yang memerlukan bantuan bagi merangsang kesuburan untuk hamil dan juga memerlukan makanan tambahan untuk mempercepat proses kehamilan tersebut.

Bagi mereka yang sudah berkahwin berbulan-bulan atau bertahun-tahun tetapi masih gagal mendapatkan zuriat, jangan pernah terfikir untuk berhenti berusaha!

Bagi anda yang tergolong dalam kategori sukar untuk hamil ini. Jangan bersedih. Yakinlah bahawa ini semua adalah rezeki dari Allah SWT untuk bakal ibu dan ayah.

Secara umumnya, cepat atau lambat kehamilan bergantung kepada tahap kesuburan suami dan isteri.

Kesuburan isteri berkait rapat dengan kemampuannya mengeluarkan telur. Telur ini hanya akan keluar sekali dalam satu kitaran haid dan disebut sebagai waktu subur. Bagi isteri yang mempunyai kitaran haid teratur, selalunya telur akan keluar pada hari ke-13 atau ke-14. Selain itu, isteri boleh menggunakan teknik mengukur suhu badan menggunakan ovulation thermometer.

Bagi suami, masalah kesuburan lelaki selalunya berkaitan dengan sperma yang tidak normal, jangka hayat sperma terlalu singkat atau terdapat masalah dengan ejakulasi. Ketidaknormalan ini berlaku disebabkan beberapa faktor. Antaranya berlaku keradangan pada testis, masalah pembengkakan saluran darah testis, saluran testis tersumbat akibat jangkitan kuman, pengambilan alkohol dan merokok, hormon yang tidak normal, terdedah kepada bahan kimia beracun dan pemakaian seluar yang terlalu ketat.

Disini saya nak kongsikan sedikit Petua dan Tips berguna yang boleh membantu meningkatkan kesuburan pasangan Suami Isteri:

Tips Meningkatkan Kesuburan Suami

Tips Suami #1 – Amalkan memakan buah Betik

Buah betik kaya dengan Vitamin C dan merupakan antioksida yang baik untuk tubuh badan. Buah ini juga dikatakan mampu meningkatkan jumlah dan kesuburan sperma. Kekurangan Vitamin C di dalam badan boleh mengurangkan tahap kesuburan sperma. Mengambil sebanyak 500mg Vitamin C setiap hari amatlah digalakkan.

Tips Suami #2 – Banyakkan pengambilan Zink

Mineral Zink dikatakan mampu mengaktifkan serta meningkatkan kualiti sperma. Ini adalah kerana, mineral ini dijumpai paling banyak di dalam sperma. Makanan sumber zink adalah daging merah, bijirin dan kekacang, makanan laut, prosuk tenusu dan boleh diambil dalam bentuk suplemen.

Tips Suami #3 – Berhenti Merokok

Merokok didapati mampu merosakkan membran sperma dan mempengaruhi kelajuan sperma untuk sampai ke telur. Merokok juga boleh membunuh Vitamin C di dalam badan sekaligus mengurangkan kualiti sperma yang terhasil. Kalau suami kaki rokok, pastikan suami mengambil Vitamin C lebih tinggi berbanding lelaki biasa.

Tips Suami #4 – Pastikan kebersihan makanan yang diambil

Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran segar sangat digalakkan. Akan tetapi, racun serangga yang digunakan untuk mengawal serangan makhluk perosak pada buah dan sayuran mampu menjejaskan tahap kesuburan. Pastikan buah dan sayuran dibasuh sempurna sebelum dimakan.

Tips Suami #5 – Minum banyak air kosong

Pengambilan air kosong sebanyak dua hingga tiga liter sehari dikatakan mampu meningkatkan kesuburan dan kesihatan sperma.

Tips Meningkatkan Kesuburan Isteri

Tips Isteri #1 – Kawal berat badan

Usahakan untuk mendapat berat badan yang ideal. Obesiti boleh menganggu pengeluaran telur.

Tips Isteri #2 – Jaga pemakanan

Elakkan mengambil makanan dan minuman yang tidak menyihatkan seperti makanan ringan, jeruk, makanan segera, minuman berkarbonat dan minuman beralkohol. Banyakkan mengambil makanan bernutrisi terutama yang tinggi yang kaya dengan asid folic, Vitamin C dan B-Complex.

Tips Isteri #3 – Berhati-hati dalam mengambil ubat-ubatan

Kebanyakan ubat seperti anti-kemurungan, pil tahan sakit dan antibiotik akan memberi kesan kepada tahap kesuburan. Oleh itu, cuba elakkan mengambil ubat-ubatan jika merancang untuk hamil dan berbincanglah dengan doktor.

Tips Isteri #4 – Periksa rahim anda

Masalah rahim seperti endometriosis, fibroid atau cyst boleh menjejaskan peluang untuk hamil. Sekiranya ada tanda-tanda seperti haid yang tidak teratur, sengugut teruk, haid yang banyak, sakit perut yang melampau, segeralah berjumpa doktor.

Tips Isteri #5 – Amalkan senaman berkala

Bersenam secara tetap dan teratur. Ia bukan sahaja menyihatkan namun membantu mengekalkan berat badan ideal.

 

Pada pasangan yang beragama Islam, Doa adalah perkara paling penting yang harus dilakukan. Perbanyakkan Doa pada Allah SWT semoga diberi zuriat yang Soleh dan Solehah.

Ini adalah diantara Doa yang boleh diamalkan:

doa-cepat-mengandung-hamil-dapat-zuriat-baik

 

Bagaimana Set Kesuburan Shaklee Boleh Meningkatkan Peluang Anda Untuk Hamil?

testimonial-set-kesuburan-shaklee

Nasihat Pakar Sakit Puan Dr. Hamid Arshat buat pasangan yang mahu mendapat zuriat. Antara nasihat beliau adalah ikhtiar dengan pengambilan suplemen Multivitamin, Vitamin E, Vitamin C dan Asid Folic.

set-kesuburan

Set Kesuburan Shaklee terdiri daripada Vitalea (multivitamin), B-Complex lengkap dengan Asid Folic, Vitamin C, GLA, Zink dan Vitamin E.

Anda boleh ikhtiar dengan cuba amalkan pemakanan suplemen yang penting untuk meningkatkan kesuburan serta meningkatkan peluang untuk hamil seperti yang terdapat di dalam Set Kesuburan Shaklee di atas. Set ini boleh membantu anda, suami dan isteri untuk meningkatkan kesuburan serta mempercepatkan kehamilan dengan;-

1. Menstabilkan hormon isteri dengan GLA terutama jika isteri mempunyai masalah haid yang tidak teratur atau cyst. GLA juga mampu menghasilkan satu cecair yang boleh memanjangkan jangka hayat sperma di dalam rahim isteri sekaligus meningkatkan peluang untuk disenyewakan.

2. Menambah kualiti dan kuantiti sperma suami serta meningkatkan fungsi organ seks lelaki. Terdapat 10 kali ganda zink di dalam prostat lelaki berbanding organ lain. Ini membuktikan zink sangat penting untuk kesuburan lelaki.

3. Kajian mendapati pengambilan Vitamin E yang lengkap dengan selenium akan meningkatkan kualiti air mani dan mobiliti sperma.

4. Vitamin Asas: Multivitamin, Asid Folic dan Vitamin C turut membantu dalam membekal vitamin penting kepada tubuh badan untuk mengoptimumkan fungsi badan, sebagai persediaan untuk kehamilan dan mengelakkan kecacatan bayi serta meningkatkan kesuburan sperma.

Set ini mampu bertahan dua hingga empat bulan mengikut jenis vitamin. Harganya pula insyaAllah pasti berbaloi untuk anda berdua. Jom kita baca, apa kata pengguna yang berjaya hamil dengan set ini.

 

Testimonial Pasangan Yang Sudah Berjaya Hamil

Testimonial 1:

Sudah lama berkahwin dan sudah bermacam cara dicuba tetapi gagal…setelah sebulan mencuba set kesuburan Shaklee..tanda positif hamil sudah berhasil.

testimonial-set-kesuburan-shaklee-4

Testimonial 2:

Pasangan ini juga sudah lama berkahwin dan sudah bermacam cara dicuba tetapi gagal…setelah sebulan mencuba set kesuburan Shaklee..tanda positif hamil sudah berhasil.

testimonial-set-kesuburan-shaklee-2

Testimonial 3:

Pasangan ini sudah 5 tahun berkahwin dan sudah bermacam cara dicuba tetapi gagal…setelah mencuba set kesuburan Shaklee..syukur seorang zuriat dilahirkan.

testimonial-set-kesuburan-shaklee-3

Testimonial 4:

Pasangan ini sudah 6 tahun berkahwin dan sudah 2 kali keguguran akibat CYSTS…dia tidak berputus asa berikhtiar dengan memncuba set kesuburan Shaklee..tanda positif hamil sudah berhasil.

“As salam, ingin berkongsi kegembiraan member opis ni, dia dah 6 tahun berkahwin, 2 kali keguguran puncanya adalah cyst. Cyst ni dapat dikesan dengan saiz 9.7cm. Alhamdulillah selepas 6 bulan, cyst mengecil dan terus mengecil dan kini cyst tu dah tiada. Ajaibkan berkat pengambilan 2 botol GLA secara konsisten dan juga mengamalkan diet karbohidrat. Sekarang member dah pregnant 5 minggu. Happy sangat-sangat.”

testimonial-set-kesuburan-shaklee-5

Testimonial 5:

Perkongsian dari pasangan ini pula menceritakan kisahnya yang sudah 4 tahun 6 bulan berkahwin dan masih tiada zuriat akibat masalah period pain & cycle period panjang…dia berikhtiar dengan memncuba set kesuburan Shaklee..tanda positif hamil sudah berhasil.

“Asslm. Just nak share experience. Saya start consume GLA complex on January 2013 sebab ada masalah period paid dan cycle period panjang. saya dah kawin lebih kurang 4 tahun 6 bulan. Baru-baru ni saya check upt positif. Doktor cakap sudah 6 weeks. Doakan saya selamat bersalin”

testimonial-set-kesuburan-shaklee-6

 

Testimonial 6:

Perkongsian dari pasangan ini pula menceritakan kisahnya sudah lama berkahwin dan masih tiada zuriat..doktor juga menyatakan dia mempunyai rahim terbalik dan sukar untuk hamil…dia berikhtiar dengan set kesuburan Shaklee..setelah 2 bulan mencuba tanda positif hamil sudah berhasil.

“Actually lama dah nak share testi sendiri since hampir 2 bulan consume. Pada Awalnya beli GLA dan B-Complex untuk nak hamil sekaligus nak kurangkan rasa sakit masa period datang. Selepas seminggu makan saya ke klinik untuk membuat pemeriksaan lain, tetapi doktor mendapati saya mempunyai rahim yang terbalik. Masa itu doktor kata orang yang ada rahim terbalik susah untuk hamil, tapi dengan izin Allah kita tidak tahu.

So selepas sebulan suami pula try makan vitamin E, Zink dan ESP. Orang lelaki susah sikit nak makan vitamin tapi selepas dipujuk dan bagitau akan dapat kesan kesihatan yang superb dia pun makan.

Alhamdulillah selepas hampir sebulan setengah makan GLA, saya rasa badan saya tak selesa, tiba-tiba sakit bontot ingatkan sebab jatuh, tapi pagi tu selepas membuat test upt syukur ada tanda blur positif dan setiap hari saya buat upt test sebab teruja nak tengok line yang betul-betul positif.

So inilah masa yang dinanti hamil setelah berusaha untuk hamil. Suami masih lagi makan vitamin tu sebab kesan pada kulit dan tenaga yang sangat luar biasa. Saya pula terus makan set kehamilan, wow, sangat sangat best”

testimonial-set-kesuburan-shaklee-7

Testimonial 7:

Perkongsian dari pasangan ini pula menceritakan kisahnya sudah 2 tahun berkahwin dan masih tiada zuriat..dia berikhtiar dengan set kesuburan Shaklee..setelah 1 bulan lebih mencuba tanda positif hamil sudah berhasil.

“Salam Syawal warga GBS. Nak share sikit dengan anda semua. Alhamdulillah syukur pada Allah, 8/8/13 genap usia kandungan saya 5 bulan. Masih berbaki 4 bulan sebelum si precious ni keluar. Terima kasih Allah sebab ditemukan dengan Shaklee dan diberi rezeki setelah 2 tahun tunggu. 

Awal bulan 2 2013 saya dan suami start makan Set Kesuburan + ESP, lepas disahkan hamil pada 2 2013, saya sambung dengan pengambilan Set Hamil Trimester 1 (Vitalea, B-Complex, Vita C, Ostematrix dan ESP) dan sambung dengan Set Hamil Trimester 2/3 dengan hanya menambah Omega Guard. Saya langsung tak ambil ubat dari doktor. 100% Shaklee. Bulan 12 ni insyaAllah saya bersalin.Bolehlah ambil Set Berpantang Shaklee pula.”

testimonial-set-kesuburan-shaklee-8

 

Jangan tunggu lagi..dapatkan SET KESUBURAN SHAKLEE disini secara online hari ini…Mudah, Selamat dan Cepat!!!

Usaha, Doa dan Tawakal….Semoga semua dimudahkan dan dikurniakan zuriat yang Soleh dan Solehah!

Dapatkan harga yang lebih murah dengan menjadi ahli Shaklee!!!

Berminat menjadi ahli Shaklee atau anda ada sebarang pertanyaan? Isi borang dibawah, kami akan menghubungi anda untuk keterangan lanjut:

Atau Hubungi saya terus melalui Whatsapp : 013-899 4478

Fields marked with an * are required
teratak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge