Tips Untuk Menggalakkan Anak Anda Minat Belajar dan Membaca

Apabila anak-anak kita minat dan suka untuk belajar dan membaca. Mereka sendiri akan bersemangat untuk menambah ilmu dan mencari sesuatu yang boleh dipelajari terutama apabila kita memupuk minat belajar dan membaca kepada mereka dari seawal usia muda mereka. Mereka cenderung untuk meneruskan proses pembelajaran sepanjang hayat mereka dan secara umumnya lebih berjaya, menarik, dan lebih bahagia daripada mereka yang hanya belajar untuk mendapatkan gred tinggi di sekolah atau tidak ada minat untuk belajar dan membaca.

Ada beberapa tip yang boleh dikongsikan bersama, dan semoga momyMez juga dapat mengamalkannya. Semoga anak-anak kita minat untuk belajar dan membaca sepanjang hayat.

Tip #1 – Bercakap dengan anak anda tentang perkara yang anda baca dan dengar, terutama perkara yang anda dapati menarik.

Tanya anak-anak anda bagaimana mereka rasa tentang pelbagai isu (cth: peristiwa-peristiwa semasa, hubungan atau nilai-nilai). Biarkan mereka luahkan pendapat mereka tanpa anda menghakimi pendapat mereka. Tanya anak-anak anda untuk membantu anda memahami mengapa mereka merasa cara yang mereka lakukan.

Tip #2 – Lakukan hobi anda sendiri dan kongsikan apa kepentingannya untuk anda kepada anak anda. Tetapi jangan memaksa mereka mengikuti kegiatan atau hobi anda.

Galakkan anak-anak anda untuk mempunyai hobi mereka sendiri. Jika mereka menunjukkan rasa ingin tahu tentang hobi, bidang pengajian, sukan, atau acara. Beri mereka galakan dan sokongan, jangan lokek untuk memberi sedikit kewangan untuk hobi anak anda (cth: membeli buku atau alatan sukan).

Tip #3 – Anda perlu membaca buku. Anda sebagai contoh yang baik untk anak anda. Anda juga boleh membaca buku cerita kepada anak-anak anda.

Untuk membuatkan mereka ketagih kepada buku, perbanyakkan buku-buku di dalam rumah. Sediakan rak khas untuk buku dan tunjukkan bagaimana anda menghargai buku.

Tip #4 – Dedahkan anak anda kepada pelbagai aktiviti seperti bermain alat muzik, berdrama, bersukan, melawat muzium, jalan-jalan, membaca, tarian, permainan, makanan, teka-teki, aktiviti etnik, dan lain-lain. Daripada aktiviti-aktiviti yang dilakukan, berkemungkinan ia akan mempengaruhi pilihan hidup masa hadapan anak anda.

Tip #5 – Main permainan yang memerlukan berfikir dengan anak-anak anda. Permainan di mana tidak ada hanya satu jawapan. Scrabble dan catur adalah contoh. Menekankan nilai berfikir bernas dan bukan main hanya untuk mementingkan untuk menang.

Tip #6 – Ingat bahawa anda adalah guru terbaik anak anda. Sekolah, permainan pendidikan dan televisyen, dan rak yang penuh dengan buku-buku semua itu tidak boleh mencapai tahap apa yang anda boleh capai dalam pendidikan anak anda.

Beri inspirasi kepada otak anak anda dengan keadaan sekeliling. Berikut adalah beberapa perkara mudah yang boleh anda lakukan untuk melibatkan anak anda: mengira bilangan rumah, kereta hitam, basikal, dan lain-lain perkara yang lalu ketika anda memandu, mencari huruf, nombor atau warna pada menu restoran.

Tip #7 – Beri ruang kepada anak anda dengan masa lapang. Kanak-kanak memerlukan banyak masa untuk mencari dan meneroka. Jangan terlalu memenuhi jadual anak anda dengan urusan tugasan dan aktiviti. Beri masa untuk anak anda bebas bermain, bermimpi dan berkeliaran di taman.

Tip #8 – Memberi kebebasan pada anak anda adalah sangat penting untuk perkembangan otak mereka dan bagaimana mereka merasa tentang pembelajaran. Kadang-kadang anda akan kelihatan sesuatu aktiviti itu terlalu sukar untuk anak anda, ini kerana anda tidak memberi galakan kepada mereka untuk melakukannya. Sebagai contoh, perkara seperti mengupas pisang mereka sendiri, memilih mana baju untuk dipakai, dan memberi kucing makan, semua perkara-perkara yang seorang kanak-kanak kecil boleh lakukan. Membiarkan anak anda melakukan perkara-perkara seperti ini membuatkan mereka berasa lebih mengawal dunia mereka, yang seterusnya memberi inspirasi kepada mereka ke arah eksploitasi lebih besar dan lebih baik. Apabila dunia berada di tangan anda, anda mahu melakukan sesuatu dengannya, bukan?

Tip #9 – Buatkan mereka tahu bahawa sekolah adalah penting dengan memberi sokongan terhadap persekolahan mereka. Menghadiri majlis-majlis sekolah, sukarelawan di dalam kelas jika boleh, dan berkomunikasi dengan guru. Tanya guru apa yang anda boleh lakukan untuk membantu anak anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.