Polisi Privasi & Keselamatan

 

1.0         Gambaran Keseluruhan

www.Teratak-Vitamin.com yang diuruskan oleh Nur Mezra Binti Bunguh, Shakle Distributor ID No.:1146468 / Mezz Forte Enterprise ( “Teratak vitamin”, “saya”, ” kita ” atau ” kami”) mengetahui tentang kepentingan untuk melindungi maklumat sulit maklumat yang kami dapati daripada anda. www.Teratak-Vitamin.com komited untuk menghormati privasi anda dan melindungi maklumat peribadi anda.

 

2.0       Tujuan

Dasar ini menerangkan bagaimana www.Teratak-Vitamin.com mengumpul, menggunakan, simpan, kongsi dan melindungi maklumat, termasuk maklumat peribadi. www.Teratak-Vitamin.com komited untuk mengumpul, menggunakan , menyimpan, berkongsi dan melindungi maklumat peribadi dengan bertanggungjawab . Dengan menggunakan laman web www.Teratak-Vitamin.com, anda bersetuju dengan pengumpulan maklumat peribadi. Maklumat yang diberikan hanya akan digunakan, disimpan dan dikongsi untuk tujuan yang anda telah bersetuju. Polisi ini meliputi kedua-dua aktiviti dalam talian dan luar talian, termasuk maklumat yang kami kumpul melalui pelbagai laman web kami, acara Pengedar, telefon dan pesanan katalog (antara kaedah-kaedah yang lain).

 

3.0       Pengumpulan dan Penggunaan Maklumat oleh www.Teratak-Vitamin.com

3.1       Apakah maklumat yang kami kumpul?

Bergantung kepada bagaimana anda berinteraksi dengan www.Teratak-Vitamin.com, kita boleh dapati daripada anda pelbagai jenis maklumat, yang diterangkan dengan lebih terperinci di bawah. Dalam keadaan tertentu (dan melainkan jika kita mengatakan sebaliknya di bawah), kita boleh menggabungkan satu jenis maklumat dengan yang lain, dan menyimpannya bersama-sama dalam rekod kami. Dalam semua kes, bagaimanapun, kami berusaha untuk menghadkan jumlah maklumat yang kami mengumpul dan menyimpan untuk apa yang diperlukan untuk memberikan anda perkhidmatan yang berkaitan. www.Teratak-Vitamin.com menggunakan maklumat tersebut untuk segala maksud undang-undang dan untuk menyediakan produk dan perkhidmatan kepada anda

3.1.1    Maklumat hubungan peribadi

www.Teratak-Vitamin.com mengumpul maklumat peribadi seperti nama, alamat, e-mel dan nombor telefon (rumah, bimbit, dan lain-lain ) yang dibuat di laman web www.Teratak-Vitamin.com atau diberikan secara langsung kepada kami. Dalam beberapa kes, ini boleh termasuk maklumat yang anda berikan kepada kami mengenai orang lain (contohnya, jika anda meminta kami untuk menghantar produk Shaklee kepada rakan). Biasanya kami mengumpul maklumat hubungan peribadi untuk aktiviti pendaftaran, tempahan produk, perkhidmatan pelanggan, pertandingan dan promosi dan maklum balas pelanggan.

3.1.2    Maklumat Pembayaran

Ini termasuk apa-apa maklumat yang anda gunakan untuk membuat pembelian, seperti butir-butir kad kredit anda (nama pemegang kad, nombor kad, tarikh luput, dan lain-lain), cek atau lain-lain bentuk pembayaran (jika itu disediakan). Ini juga termasuk nama bil dan alamat dikaitkan dengan bentuk pembayaran anda. Kami hanya mengumpul maklumat pembayaran untuk pembelian (sama ada pembelian anda dibuat dalam talian, melalui telefon, atau melalui katalog). Jika anda membuat akaun dengan kami, maklumat pembayaran anda (bersama-sama dengan sejarah pesanan anda dan pilihan lain yang berkaitan) boleh disimpan di bawah akaun anda. Untuk menyemak atau mengedit maklumat ini, pergi ke bahagian yang berkaitan “My Account / Akaun Saya” laman web atau Perkhidmatan Pelanggan kami.

3.1.3    Maklumat Demografi

Ini termasuk apa-apa maklumat yang menerangkan demografi anda. Contoh mungkin termasuk tarikh lahir, umur atau lingkungan umur, jantina, lokasi geografi umum (contohnya , poskod atau bandar dan negeri), produk kegemaran, hobi dan minat, maklumat pendapatan atau maklumat gaya hidup. Biasanya kami mengumpul maklumat demografi untuk aktiviti pendaftaran pertandingan dan promosi, dan kaji selidik pelanggan. Untuk maklumat demografi yang berkaitan dengan profil anda di rangkaian sosial pihak ketiga (contohnya, Facebook), lihat perenggan berasingan pada “info rangkaian sosial ” di bawah. Maklumat demografi juga boleh digunakan untuk memperibadikan pengalaman anda di laman web kami. Jumlah maklumat yang tidak boleh mengenal pasti anda boleh digunakan dan didedahkan untuk analisis perniagaan am.

3.1.4    Maklumat Komputer Teknikal

Ini termasuklah apa-apa maklumat untuk sistem komputer atau peranti teknologi lain yang anda boleh gunakan untuk mengakses salah satu laman web atau aplikasi kami. Biasanya kami mengumpul maklumat ini melalui penggunaan teknologi automatik seperti cookies dan web beacon. Contoh maklumat komputer teknikal mungkin termasuk alamat komputer anda IP, jenis sistem pengendalian, dan jenis pelayar web. Sekiranya anda mengakses laman web kami atau permohonan melalui peranti mudah alih seperti telefon pintar, maklumat yang dikumpul juga boleh termasuk ID telefon anda peranti unik, lokasi, dan lain-lain data peranti mudah alih yang sama. maklumat komputer teknikal tidak yang berkaitan dengan maklumat hubungan peribadi anda.

3.1.5    Maklumat laman web penggunaan

Ini termasuk maklumat tentang cara anda menggunakan dan mengemudi laman web dan aplikasi kami, termasuk yang menghubungkan anda klik, yang laman atau kandungan yang anda lihat , dan maklumat lain yang serupa atau statistik tentang interaksi anda dengan laman kami atau aplikasi (contohnya, tarikh dan masa melawat, yang tapak anda datang, dan lain-lain ). Maklumat ini ditangkap dengan menggunakan teknologi automatik seperti cookies dan web beacon, dan boleh diambil tanpa mengira peranti yang anda mungkin menggunakan (komputer, telefon pintar, tablet, dan lain-lain). Laman web maklumat penggunaan boleh dikaitkan dengan maklumat hubungan peribadi anda.

3.1.6    Maklum balas pelanggan

Ini termasuk maklumat yang anda secara sukarela berkongsi dengan kami pengalaman anda dalam menggunakan produk dan perkhidmatan kami, termasuk laman web kami. Contoh mungkin termasuk komen yang tidak diminta dan cadangan, testimoni atau maklum balas lain mengenai apa yang anda mungkin suka (atau tidak suka) mengenai pengalaman anda menggunakan produk atau perkhidmatan kami. Biasanya kami mengumpul maklumat ini dalam bentuk kaji selidik pelanggan, borang maklum balas, dan surat-menyurat e-mel.

3.1.7    Kandungan pelanggan yang dijana

Ini merujuk kepada mana-mana kandungan yang anda buat dan kemudian berkongsi dengan kami (dan mungkin lain-lain) dengan memuat naik ia kepada salah satu daripada laman web kami, termasuk salah satu halaman Facebook, laman atau aplikasi media sosial yang lain. Contoh mungkin termasuk gambar, video, cerita peribadi, atau media lain yang serupa atau kandungan. kebanyakannya Kami mengumpul kandungan pelanggan yang dijana untuk pertandingan dan promosi, laman web ciri-ciri masyarakat, pertalian, dan rangkaian sosial pihak ketiga.

3.1.8    Maklumat rangkaian sosial

Ini merujuk kepada apa-apa maklumat yang merupakan sebahagian daripada profil anda di rangkaian sosial pihak ketiga (seperti Facebook) dan anda membenarkan rangkaian sosial pihak ketiga untuk berkongsi dengan kami. Contoh mungkin termasuk maklumat akaun asas anda (contohnya, nama, alamat e-mel, gambar profil, jantina, ID pengguna, senarai rakan-rakan, dan lain-lain) dan apa-apa maklumat atau aktiviti yang anda membenarkan rangkaian sosial pihak ketiga tambahan lain untuk berkongsi dengan permohonan pemaju. Sebagai contoh, kita boleh menerima maklumat anda sosial rangkaian (atau sebahagian daripadanya) apabila anda memuat turun atau berinteraksi dengan aplikasi kami di laman rangkaian sosial (seperti Facebook) atau menggunakan pihak ketiga rangkaian sosial ciri yang disepadukan dalam laman web kami (seperti Facebook Connect). Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana maklumat rangkaian sosial anda boleh diperolehi dengan kami (atau pemaju aplikasi lain), sila layari laman web rangkaian sosial pihak ketiga yang berkenaan.

3.1.9    Maklumat lain (bergantung kepada konteks)

Ini merujuk kepada apa-apa maklumat lain yang kami mungkin perlu untuk mengumpul dalam bentuk khusus, ciri, atau perkhidmatan lain yang anda gunakan atau meminta. Apa-apa maklumat yang dapat mungkin akan berbeza-beza bergantung kepada kaedah pengumpulan dan tujuan yang tertentu yang mana maklumat yang dikumpul. Sila rujuk seksyen “Bagaimana kami menggunakan maklumat anda?” untuk contoh yang lebih spesifik.

3.2       Bagaimana kami mengumpul maklumat anda?

Kami mungkin mengumpul maklumat daripada anda melalui pelbagai sumber dalam talian atau luar talian, yang diterangkan dengan lebih terperinci di bawah. Dalam keadaan tertentu, kita boleh menggabungkan maklumat yang dikumpul dari satu sumber (contohnya , sebuah laman web www.Teratak-Vitamin.com) dengan maklumat yang dikumpulkan daripada sumber yang lain (contohnya, satu acara kami atau pihak ketiga). Kami melakukan ini untuk mendapatkan pandangan yang lebih lengkap ahli dan pengedar kami, yang, seterusnya, membolehkan kita untuk melayani anda lebih baik dan dengan lebih peribadi. Sila ambil perhatian bahawa Dasar Privasi ini hanya terpakai kepada kaedah pengumpulan yang disenaraikan di bawah (dan tiada kaedah lain). Juga ambil perhatian bahawa tidak semua kaedah yang disenaraikan di bawah mungkin berkaitan dengan anda.

3.2.1    Laman web kami

Kami mungkin mengumpul maklumat daripada anda melalui laman web kami. Ini boleh termasuk  mana-mana laman web yang kita boleh berkembang dan berjalan di rangkaian sosial pihak ketiga seperti Facebook.

3.2.2    E-mel surat-menyurat

Kami mungkin mengumpul maklumat daripada anda jika anda sesuai dengan kami melalui e-mel. Sebagai contoh , jika anda menghantar e-mel kepada perkhidmatan pelanggan kami, kami boleh mendapatkan maklumat tertentu mengenai anda (seperti alamat e-mel kenalan anda).

3.2.3    Sumber-sumber lain

Kadang-kadang, kita boleh mendapatkan maklumat tentang anda daripada sumber-sumber lain . Sebagai contoh, kita boleh menyewa sebuah pengumpul data pihak ketiga untuk menyediakan kami maklumat tambahan mengenai pelanggan yang sedia ada (ini dikenali sebagai ” appending data “). Kami juga boleh menerima maklumat daripada pihak ketiga penaja bersama yang kita boleh bekerjasama dengan menjalankan promosi satu kali atau giveaway.

3.2.4    Bagaimanakah kami menggunakan maklumat anda?

Berikut menerangkan pelbagai tujuan dan ciri-ciri yang mana kami mungkin mengumpul dan menggunakan maklumat anda, dan jenis maklumat yang mungkin dikumpulkan bagi setiap. Sila ambil perhatian, bagaimanapun, bahawa tidak semua kegunaan yang disenaraikan di bawah mungkin berkaitan dengan anda.

3.2.5    Memenuhi perintah

Kami mungkin mengumpul dan menggunakan maklumat anda untuk memproses dan menghantar pesanan anda, dan untuk memaklumkan kepada anda tentang status pesanan anda. Bergantung kepada bagaimana anda membuat pembelian, ini boleh melibatkan pengumpulan dan penggunaan maklumat tertentu peribadi kenalan, maklumat pembayaran, maklumat log masuk akaun, dan / atau maklumat yang berkaitan dengan pembelian anda (seperti produk yang dipesan). Ini juga boleh melibatkan penyimpanan berterusan maklumat pembayaran anda untuk membolehkan checkout lebih mudah pada pembelian akan datang.

3.2.6    penyelenggaraan akaun

Kami mungkin menggunakan maklumat anda untuk mengekalkan akaun anda dengan kami (termasuk mentadbir apa-apa faedah yang berkaitan dengan akaun tersebut. Ini biasanya melibatkan penggunaan mana-mana maklumat awalnya untuk menyediakan akaun anda (contohnya, maklumat kenalan peribadi, info maklumat pembayaran, akaun login, maklumat demografi, dan lain-lain ).

3.2.7    Menyediakan perkhidmatan untuk Ahli dan Pengedar

Kami mungkin mengumpul dan menggunakan maklumat anda untuk menyediakan anda Ahli dan perkhidmatan Pengedar, termasuk tindak balas kepada pertanyaan anda. Ini biasanya memerlukan pengumpulan dan penggunaan maklumat hubungan peribadi tertentu (seperti nama anda atau alamat e-mel) dan maklumat mengenai sebab pertanyaan anda (contohnya, status pesanan, isu teknikal, soalan produk, soalan umum, dan lain-lain ). Ini juga boleh termasuk Mewujudkan dan menguruskan akaun anda

3.2.8    Peribadikan cadangan produk

Kami mungkin menggunakan maklumat anda untuk menyediakan anda dengan cadangan produk kami dan tawaran yang disesuaikan dengan minat anda. Ini kebanyakannya melibatkan penggunaan sejarah pesanan anda sebelum ini (contohnya, dari dalam talian dan / atau pembelian luar talian) dan maklumat demografi tertentu.

3.2.9    Laman web peribadi dan kemudahan

Kami mungkin mengumpul dan menggunakan maklumat anda untuk memperibadikan pengalaman anda dan menjimatkan masa anda apabila anda melawat laman web kami. Ini biasanya dilakukan melalui penggunaan teknologi automatik (seperti cookies) yang mengumpul dan mengingati maklumat tertentu akaun log masuk, maklumat teknikal, dan / atau maklumat penggunaan laman web sebelumnya. Sebagai contoh, kita mungkin ingat ID log masuk anda atau nama pengguna supaya anda cepat boleh login masa berikutnya anda melawat laman web kami atau supaya anda boleh dengan mudah mendapatkan item yang anda sebelum ini diletakkan di dalam troli membeli-belah anda. Berdasarkan maklumat seperti ini, kami juga mungkin menunjukkan kepada anda kandungan produk tertentu atau tawaran yang lebih relevan dengan minat anda.

3.2.10  Peraduan dan Promosi

Kami mungkin mengumpul dan menggunakan maklumat anda untuk menganjur pertandingan, cabutan bertuah, giveaway, persaingan, atau kempen pemasaran atau promosi. Peristiwa-peristiwa ini biasanya memerlukan pengumpulan dan penggunaan maklumat peribadi kenalan (untuk hadiah), maklumat demografi terhad (kelayakan), dan, dalam beberapa kes, kandungan pelanggan yang dijana. Oleh kerana komponen pelanggan yang dijana , beberapa promosi akan dijalankan di rangkaian sosial pihak ketiga seperti Facebook (contohnya, di laman peminat Facebook kami atau permohonan). Mematuhi undang-undang cabutan bertuah, kita boleh menyiarkan atau berkongsi maklumat terhad mengenai pemenang promosi tertentu .

3.2.11  Marketing komunikasi

Kami mungkin mengumpul dan menggunakan maklumat anda untuk menghantar komunikasi pemasaran, seperti katalog, komunikasi e-mel dan mesej teks SMS. Komunikasi ini mungkin memberitahu anda tentang produk baru, acara, diskaun khas, dan berita lain dan tawaran istimewa. Menghantar anda komunikasi ini kebanyakannya memerlukan pengumpulan dan penggunaan maklumat hubungan peribadi tertentu dan maklumat demografi terhad (seperti poskod). Dalam keadaan tertentu (seperti untuk program mesej teks), ini mungkin melibatkan penggunaan lokasi geografi tepat anda (yang diperolehi daripada peranti mudah alih anda) supaya kami boleh menghantar tawaran berdasarkan lokasi. Anda sentiasa boleh memilih untuk keluar daripada menerima e-mel pemasaran atau mesej teks dengan mengikuti arahan unsubscribe disediakan di dalam setiap komunikasi tersebut. Jika anda mempunyai akaun dalam talian dengan kami, anda boleh diberi pilihan untuk menukar pilihan komunikasi anda di bawah seksyen yang berkaitan dalam laman web kami atau dengan menghubungi Khidmat Pelanggan. Sila ambil perhatian bahawa jika anda memilih keluar daripada menerima komunikasi pemasaran, anda masih boleh menerima komunikasi lain daripada kita, seperti pengesahan perintah, pemberitahuan mengenai aktiviti akaun (contohnya, pengesahan akaun, perubahan kata laluan, laman web dan lain-lain), dan pengumuman penting lain (contohnya, penarikan balik produk, perubahan dasar privasi, dan lain-lain).

3.2.12  Pihak Ketiga Rangkaian Sosial

Kami mungkin mengumpul dan menggunakan maklumat anda supaya kita boleh membolehkan anda untuk berinteraksi dengan ciri-ciri rangkaian sosial talian yang disediakan oleh syarikat-syarikat pihak ketiga seperti Facebook. Alat ini, ada yang tertanam terus ke dalam laman web kami, termasuk ciri-ciri seperti “Facebook Connect,” “Facebook Share” dan “Facebook Like.” Dengan menawarkan anda alat ini, kita mungkin boleh (i) mendapatkan maklumat tertentu tentang anda dari profil anda di rangkaian sosial pihak ketiga (lihat perenggan berasingan pada “maklumat rangkaian sosial” dan, (ii) hantar ke profil anda pada yang sosial rangkaian kandungan atau aktiviti-aktiviti yang anda melihat atau berinteraksi dengan pada laman kami (seperti artikel, pautan Sains Kesihatan, cerita, dan lain-lain) tertentu. Ini pertukaran maklumat hanya berlaku apabila anda mengambil beberapa jenis tindakan yang jelas untuk membenarkan perkongsian (seperti klik pada ciri Facebook yang berkaitan dan mewujudkan atau log masuk ke akaun Facebook anda). anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana ciri-ciri ini kerja dengan melawat laman web rangkaian sosial pihak ketiga yang berkenaan.

3.3       Dengan siapa kita berkongsi maklumat anda?

Kami mungkin berkongsi maklumat anda dengan individu tertentu, Pengedar produk, syarikat-syarikat (atau dalam keadaan ) yang dinyatakan di bawah. Kami tidak menyewa atau menjual maklumat anda kepada syarikat-syarikat pihak ketiga.

3.3.1    Pembekal Perkhidmatan Pihak Ketiga

Kami menggunakan perkhidmatan pihak ketiga untuk membantu kami menjalankan perniagaan kami atau mentadbir aktiviti bagi pihak kami, seperti menghantar e-mel, memenuhi produk anda dan permintaan perkhidmatan, mel produk atau menguruskan pembayaran. Kami mungkin berkongsi maklumat anda dengan pihak ketiga untuk tujuan yang terhad. Pihak ketiga ini hanya dibenarkan untuk menggunakan maklumat anda untuk tugas tertentu yang mereka telah diupah untuk melakukan, dan bukan untuk tujuan lain. Mereka juga diperlukan untuk memastikan maklumat anda sulit dan selamat.

3.3.2    Pendedahan lain

Kami mungkin mendedahkan maklumat peribadi anda di mana yang dikehendaki atau dibenarkan oleh undang-undang atau untuk melindungi dan mempertahankan hak-hak Shaklee Corporation.

3.4       Bagaimana kita melindungi maklumat anda?

3.4.1    Keselamatan

Kami komited untuk memastikan maklumat peribadi yang selamat. Laman web ini mempunyai langkah-langkah keselamatan untuk membantu melindungi daripada kehilangan, penyalahgunaan dan pengubahsuaian maklumat sensitif seperti nombor kad kredit dan nombor keselamatan sosial. Kami menggunakan langkah-langkah keselamatan yang konsisten dengan amalan standard industri untuk melindungi maklumat tersebut.

3.4.2    Langkah-langkah yang boleh diambil

Ia juga penting untuk anda untuk memainkan peranan dalam memastikan maklumat anda selamat . Apabila mendaftar untuk akaun dalam talian, sila pastikan anda memilih kata laluan akaun yang sukar untuk orang lain meneka dan tidak pernah memberitahukannya kepada orang lain. Jika anda menggunakan komputer yang dikongsi atau orang awam , tidak pernah memilih untuk mempunyai ID log masuk atau kata laluan diingati dan pastikan anda log keluar daripada akaun anda setiap kali anda meninggalkan komputer. Anda juga perlu menggunakan sebarang ciri privasi atau kawalan yang kami boleh memberikan anda dalam kawasan komuniti laman web kami.

3.4.3    Maklumat penting lain

Ruangan ini menyediakan maklumat dasar tambahan yang penting bagi anda untuk mengetahui atau yang kami mungkin dikehendaki untuk memberitahu anda oleh undang-undang

3.4.4    Kanak-kanak

Kami tidak akan mendapatkan maklumat peribadi daripada atau dipasarkan kepada kanak-kanak di bawah umur 18 tahun.

3.4.5    Forum awam

Kami ada membuat forum awam, seperti bilik chat, papan mesej, Twitter atau Facebook (“Forum Awam”), disediakan untuk anda. Kami meminta bahawa anda berhati-hati sesuai dalam mendedahkan maklumat peribadi dalam Forum Awam kerana maklumat yang dinyatakan di dalam kawasan-kawasan ini menjadi maklumat awam. Peruntukan privasi dalam ini tidak terpakai bagi apa-apa maklumat peribadi yang diserahkan melalui mana-mana Forum Awam.

 

4.0       Pautan ke laman web yang lain

Laman web ini mungkin mengandungi pautan ke laman web lain yang tidak dikendalikan oleh kami. Kami tidak bertanggungjawab ke atas kandungan laman-laman web lain. Khususnya, kami tidak bertanggung jawab terhadap notis privasi atau amalan yang diperuntukkan dalam laman-laman web lain. Kami menyediakan pautan tersebut hanya sebagai kemudahan dan kemasukan pautan itu tidak membayangkan pengendorsan daripada laman web lain oleh kami.

 

5.0       Memilih Keluar atau Pengubahsuaian

Jika anda memilih untuk tidak menerima mesej e-mel, mesej teks atau komunikasi lain daripada kami mengenai produk baru, promosi atau acara, anda boleh memilih untuk keluar pada bila-bila masa dari menerima mesej tersebut dengan mengikut arahan “unsubscribe” dalam e-mel atau mesej teks anda menerima.

Jika anda mendaftar dengan laman web kami, anda akan dapat untuk mengkaji semula, mengubahsuai, mengemaskini atau membuang maklumat tertentu dalam halaman profil akaun anda. Perubahan tidak mungkin berkesan serta-merta. Kami akan berusaha untuk memenuhi permintaan anda secepat mungkin. Walau bagaimanapun, kami mungkin perlu untuk mengekalkan maklumat tertentu untuk tujuan rekod. Kami tidak bertanggungjawab untuk mengeluarkan maklumat di dalam pangkalan data atau rekod (termasuk Penyedia Perkhidmatan) dengan siapa kita telah berkongsi maklumat anda pihak ketiga .

Anda juga boleh memilih untuk keluar atau mengubah suai maklumat akaun anda pada bila-bila masa dengan menghantar e-mel kepada kami admin@teratak-vitamin.com

 

6.0       Kemas kini Untuk Dasar Privasi

Kami berhak untuk membuat perubahan kepada Polisi ini. Sekiranya kita membuat satu perubahan penting kepada Dasar ini, ia akan dipaparkan di sini. Kami menggalakkan anda untuk menyemak halaman ini dengan kerap kerana anda terus menggunakan laman kami selepas apa-apa perubahan akan dianggap sebagai penerimaan anda terhadap perubahan tersebut.

 

7.0       Hubungi Kami

Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai Dasar ini atau amalan-amalan laman web ini, anda boleh menghubungi kami melalui e-mel: admin@teratak-vitamin.com