Polisi Penghantaran & Pulangan

 

Pesanan pembelian anda akan dihantar ke perkhidmatan kurier kami (lihat dibawah senarai perkhidmatan kurier kami) dalam tempoh 1 hari bekerja sebaik sahaja butiran pembayaran telah diluluskan. Walau bagaimanapun, pembelian yang dibuat pada hari Sabtu, Ahad atau hari cuti umum hanya akan dihantar pada hari bekerja berikutnya.

 

Saya telah membuat pembayaran hari ini, anda boleh menghantar pada hari yang sama?

Ya! Kami akan menghantar pesanan anda kepada perkhidmatan kurier kami pada hari yang sama dengan syarat pesanan anda dibuat sebelum pukul 1.00pm pada hari yang sama (Isnin – Jumaat), hari bekerja.

Pesanan yang diterima pada sebelah petang selepas pukul 1.00pm atau pada malam cuti umum juga akan dihantar pada hari bekerja seterusnya.

Kami membuat penghantaran ke semua negeri-negeri di Malaysia! (Perlis , Kedah , Pulau Pinang , Perak , Selangor , Kuala Lumpur , Melaka , Johor , Kelantan , Terengganu , Negeri Sembilan , Sabah & Sarawak)

Kepada pelanggan kami yang ingin menghantar pesanan ke luar negara, sila e-mel kepada kami untuk sebarang pertanyaan. (e-mel: admin@teratak-vitamin.com)

Perkhidmatan Kurier yang diguna:- POSLAJU & GDEX

(Tempoh penghantaran sebenar adalah tertakluk pada perkhidmatan kurier yang digunakan)

 

POLISI PENGHANTARAN PERCUMA

Tertakluk pada penghantaran di Semenanjung Malaysia sahaja

Penghantaran adalah PERCUMA dalam Semenanjung Malaysia untuk semua pesanan di atas RM350.

Kadang-kadang kami mempunyai tawaran istimewa dan kod kupon untuk PENGHANTARAN PERCUMA & anda hanya akan tahu tentang ini jika anda adalah peminat Facebook atau telah berdaftar dengan laman web kami atau jika anda telah melanggan surat berita kami (e-Newsletter)!

Cepat dan sertai kami untuk tawaran hebat ini!

Untuk pesanan di bawah RM350, kadar penghantaran adalah RM10.00 untuk setiap pesanan / penghantaran bagi keseluruhan Malaysia.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila hubungi kami di +60162290742 atau email kami di admin@teratak-vitamin.com

 

Jika tiada siapa di rumah

Jika anda tahu ada kemungkinan bahawa tiada siapa yang akan berada di rumah, anda sentiasa boleh memilih untuk pesanan anda yang akan dihantar terus ke pejabat anda. Sebagai alternatif, jika anda mahu kami untuk menyampaikan pada suatu masa tertentu, sila hantar e-mel pada admin@teratak-vitamin.com supaya kami dapat memproses permintaan anda selancar mungkin .

 

Pembatalan Pesanan

Semua pesanan yang telah diproses dan dihantar tidak boleh dibatalkan atau diubah. Namun anda boleh mengatur untuk pertukaran selepas anda menerima pesanan anda. Sila rujuk Polisi Pulangan dan Pertukaran .

 

Polisi Pulangan dan Pertukaran

Harap maklum setiap pembelian yang berjaya diproses dan dihantar tidak boleh membuat Pulangan dan Bayaran balik. Walau bagaimanapun, kami dengan senang hati akan menerima sebarang permintaan untuk pertukaran yang dibuat dalam tempoh 2 hari dari tarikh penerimaan barangan anda, yang tertakluk kepada pengesahan dengan kami sama ada melalui e-mel atau telefon. Garis panduan berikut terpakai:

  • Pertukaran tidak boleh diterima jika produk telah dipakai, kotor, berwarna atau dibasuh barang dagangan.
  • Item mesti dikembalikan dalam bungkusan asalnya, yang tidak digunakan, tidak rosak dan dalam keadaan yang boleh dijual semula bersama-sama dengan mana-mana aksesori yang berkaitan dan dokumentasi.
  • Diskaun / barangan berharga khas jualan muktamad dan tidak akan layak untuk pertukaran.
  • Semua item pertukaran perlu dihantar kepada kami pada kos Pelanggan sendiri dan risiko. Pelanggan akan menanggung kos penghantaran yang ditanggung ketika kembali barang-barang.
  • Kami mengesyorkan barangan untuk pertukaran dihantar kepada kami melalui perkhidmatan penghantaran direkodkan untuk menyediakan anda dengan bukti pengeposan. Kami tidak akan bertanggungjawab atas kehilangan atau barang-barang yang rosak dalam perjalanan pulang untuk pertukaran. Sila membungkus barang-barang yang dipulangkan dengan baik untuk memastikan bahawa barang-barang tidak rosak dalam transit. Kami berhak untuk tidak menerima pulangan.
  • Kos Penghantaran untuk item gantian akan ditanggung oleh pelanggan.
  • Bagi item penggantian nilai yang lebih rendah, jumlah yang berlebihan akan dikreditkan ke dalam akaun pelanggan dengan kami sebagai tempat membeli-belah (dengan nilai tunai), yang boleh digunakan oleh pelanggan untuk pembelian masa depan mereka dengan kami. Untuk barangan penggantian nilai yang lebih tinggi, pelanggan perlu membayar perbezaan sebelum kami menghantar barang-barang.

 

Kerosakan Produk / bungkusan / barangan

Prosedur kedai kami adalah untuk memeriksa barangan sebelum menyerahkan kepada pelanggan bagi memastikan semuanya teratur dan dalam keadaan baik. Walau bagaimanapun, jika anda mendapati barangan yang dihantar kepada anda rosak, pecah atau rosak, sila hubungi kami di admin@teratak-vitamin.com dalam tempoh 2 hari dari tarikh penerimaan bungkusan. Sekiranya, kerosakan tersebut dilakukan oleh pihak kurier sila buat laporan atau tuntutan terus ke pihak kurier berkenaan. Jika, Kami dapati ia adalah kesalahan dari pihak kami, kami akan kemudian sama ada menyampaikan satu set baru produk atau menggantikan bahagian-bahagian pecah jika boleh untuk anda tanpa sebarang kos kepada anda. Siasatan dan penggantian akan dilakukan dalam tempoh 30 hari bekerja.